Dacian la I like IT

Mind games 64 ADVENTURE

Acest program educațional inovativ este potrivit pentru cei care doresc să treacă cu seninătate atât peste victoriile pe care le obțin în viață cât și peste eșecuri.

De asemenea, prin intermediul lui îmi propun să generez entuziasm și curiozitate, stări atât de necesare pentru a excela în orice domeniu de activitate, dar și de neînlocuit, dacă dorim să simțim din plin gustul vieții.

Nu în ultimul rând, veți descoperi partea inovativă a acestui program, care îmbină exerciții din coaching, programare neurolingistică si experiența competițională a unui campion la șah. În acest program vă expun munca a peste 25 de ani de practică și cercetare având ca scop modul în care poate fi atinsă excelența.

Cum vă veți folosi de noile informații rămâne exercițiul vostru de imaginație și creativitate. Dacă alegeți sa vă inscrieți în acest program, vom face această călatorie împreună.

M-a fascinat întotdeauna să înțeleg care sunt resorturile ascunse care stau în spatele acțiunilor geniale sau a gafelor, ce anume generează în mintea noastră succesul sau eșecul, atât pe tabla de șah cât și pe terenul deciziilor pe care suntem nevoiți să le luăm zi de zi.
În timpul unei partide de șah (ca și în timpul unei negocieri sau oricărei provocări) ești pe rând copleșit de multe stări sufletești.
Uneori ești încrezător, exaltat, alteori ești disperat și lipsit de încredere, intrigat, extaziat, devastat, paralizat, te simți savant sau idiot, înțelept sau nebun, deștept, caraghios, amuzat, curajos și plin de speranță … completează tu cu ceea ce te caracterizeazaă, în cazul în care te interesează procesul autocunoașterii.

Ce vă imaginați că declanșează toate aceste autocaracterizări? După îndelungi observații și nenumărate experiențe personale, am conchis că prin atributele însușite, cuvinte spuse sau nespuse, ele generează stări de spirit care ne duc ca niște vehicule către rezultate bune sau mai puțin dorite, spre care de cele mai multe ori ajungem să mergem inerțial.
Înțelegând aceasta, am plecat în căutarea unei științe care studiază starea de spirit și modul în care aceasta ne afectează mai ales în luarea deciziilor.

Așa am descoperit programarea neurolingvistică și coachingul. A fost exact ce aveam nevoie.
Simt ca trebuie sa definesc doi termeni.
Programarea neurolingvistică se ocupă cu studiul informațiilor din mediul extern, care sunt procesate în interiorul ființei noastre, declanșând stări care la rândul lor generează gânduri.
Noi suntem modelați de gândurile noastre. Devenim ceea ce gândim. Spunea pașnicul Buddha.

Coaching-ul este arta conversației care te schimbă în interior și te face să treci direct la acțiune.
Este interesant de observat cum șahul , programarea neurolingvistică și coaching-ul, își fac simțită prezența în viața noastră în cele mai diverse scenarii. Voi da doar câteva exemple pentru a vă arata ca le găsiți la tot pasul.

De pildă cu toții ne amintim că am studiat în timpul școlii Neamul Șoimăreștilor, scris de Mihail Sadoveanu, care, a propos, spunea acum aproape o sută de ani “șahul e cel mai prețios dar pe care un om inteligent și-l poate face sie însuși pentru vârsta maturității și mai ales pentru anii penibili ai bătrâneții…”.
Apare în cartea lui, care este studiată la școală, după cum spuneam, un pasaj în care se spune “când Tudor intra în satul strămoșilor lui, la Șoimăresti, parcă i se lua un văl de pe față”.
Dacă la școală s-ar preda și programare neurolingvistică, elevii ar învăța fie și numai din acest exemplu care este puterea unei ancore și cum ar putea să își construiască una, prin lucrul cu submodalitățile.

Voi consacra un intreg articol modului in care putem apela la programarea neurolingvistică în viața cotidiană.
Despre prezența șahului in viața de zi cu zi e suficient să aduc ca argument metafore legate de idile cu nebuni și regine sau comparații politice și economice în care protagoniștii deghizați sunt piesele de șah.

Fără să se fi gândit Homer cel orb la aceasta, Calul troian face o legatură milenară între istorie, istețime și șah.
De multe ori spunem că ne facem Mat adversarii (pe terenul negocierilor sau a disputelor) chiar dacă poate nu știm bine nici măcar să dăm șah.

Aș putea să mă rezum la afirmația că ‘șahul este sportul minții’ și cred că ar fi suficient să arăt cât este de prezent în viața noastră de zi cu zi.

Coaching-ul este un dar pe care îl primești uneori de la prietenii adevărați. Dacă nu ai acest noroc, poți apela la specialiștii acestui domeniu.
Mi-am propus să explic și să găsesc soluții pentru ceva cu adevărat provocator și anume: cum acest mix între studiul raționalului (așa cum este studierea șahului) și cel al stărilor (ceea ce studiază programarea neuro-lingvistică preponderent), poate etala cea mai bună versiune a noastră?
Imaginați-vă că privim viața în felul următor...
Este ca și cum am juca șah zi de zi, cu orice provocare care necesită soluții și facem programare neurolingvistică de fiecare dată cand încercăm să facem față stărilor noastre de tot felul.
Dacă vă place acest joc, haideți să mergem mai departe.

Scopul acestui exercițiu este să observăm cum latura noastră emoțională afectează latura noastră rațională și implicit deciziile.
În acord cu neurologia, Creierul este un sistem triunitar format din trei părți, responsabile fiecare pentru ceva esențial în procesul de adaptare și evoluție, supraviețuire și perpetuare a speciei.

- creierul reptilian, responsabil cu instinctul de conservare și cel al perpetuării speciei,
- creierul emoțional (sistemul limbic), sediul judecăților de valoare pe care le facem inconștient și are rol extrem de important în influențarea comportamentului.
- neocortexul, responsabil cu învățarea, logica și evoluția culturii umane.

Dacă ați citit poezia Racul, broasca și o stiucă scrisă de Alecu Donici, nu aveți nevoie să știți mai mult despre cum se înțeleg cele 3 părți ale creierului.

Creierul reptilian poate să confunde ușor o stare de pericol minimal cu o amenințare gravă și din acest motiv poate deveni repede liderul celorlalte două componente ale creierului și prin urmare cartierul general al deciziilor noastre.

Imaginați-vă că vă savurați băutura preferată pe o plaja superbă. Sunteți complet relaxați și conștienți de tot farmecul momentului. Doi papuci cu talpă din lemn loviți unul de altul lângă urechea voastră de către un prieten care dorește să vă facă o fotografie haioasă de pus pe facebook vă activează pentru o secundă instantaneu creierul reptilian și percepeți acel zgomot cam tot în același fel în care un troglodit auzea în apropierea lui un urlet de animal fioros și înfometat.

Oportunitățile găsite de către neocortex sunt de multe ori umbrite imediat de tunetele pe care le trâmbițează creierul reptilian.
Creierul emoțional intervine pentru a încuraja sau descuraja stări sau decizii ale creierului reptilian sau ale neocortexului și de a propune comportamente adecvate.

Haideți să vedem cum se manifestă creierul triunitar într-o partidă de șah.
-Creierul reptilian

“Viața în general înseamnă a fi in pericol”- Friedrich Nietzche

Cand primești șah în timpul unei partide, adică atunci când o piesă adversă îți atacă propriul rege, ai efectiv trei posibilități de a scăpa:

1. Ieși din raza de acțiune a piesei care îți atacă regele (flight)
2. Capturezi piesa care îți atacă regele (fight)
3. Blochezi atacul asupra regelui intercalând o piesă între piesa atacatoare și propriul rege (freeze)

Aceste posibilități ilustrează ceea ce un rege de pe tabla de șah este obligat să facă atunci când se află în fața unui pericol iminent și, după cum putem observa, sunt identice cu cele în care omul este într-un real pericol (fight, flight și freeze).

Iată un exemplu în care creierul reptilian ia decizii eronate pe tabla de șah.
Să presupunem că tura ne este atacată de un pion advers.
Și aici avem la dispoziție cele trei variante propuse de creierul reptilian dar...pentru că nu vorbim de atacul asupra regelui, avem la dispoziție și alte perspective:
Putem sacrifica tura, pentru un avantaj mai important, ca de exemplu să facem mat regele advers.
Pentru a putea lua în calcul această perspectivă trebuie să suspendăm temporar creierul reptilian de la luarea unei decizii de supraviețuire a turei. Abia din acest moment pot intra în scenă raționamentele și deciziile celorlalte două componente ale creierului, și anume neocortexul (creierul ratțional) și creierul emoțional (sistemul limbic).

Cum lucrează Creierul emoțional (sistemul limbic) la șah.

“În ranița fiecarui soldat se află bastonul de mareșal!” Napoleon Bonaparte.
Pentru început învățăm valoarea pieselor. Pionii valorează un punct, turnul 5 puncte și așa mai departe.
În timpul jocului această ierarhie se transformă și uneori chiar se răstoarnă. Complexitatea și dinamica pozițiilor de pe tabla de șah nu ne mai lasă să gândim în termeni de manual. Rămânem uimiți cînd constatăm că un simplu pion poate să valoreze mai mult decât întreaga armată adversă, pentru ca el va da șah mat la mutarea următoare. Pentru iubitorii șahului, vă invit să urmăriți partidele vrăjitorului din Riga, Mikhail Tal, care obișnuia să spună “…există două feluri de combinații: combinații corecte și combinațiile mele…"
Pentru alte domenii de activitate, aveti desigur eroii voștri, care au plecat de jos și care au ajuns legende.

Cum ne ajută Neocortextul în șah.

“Șahul este piatra de încercare a inteligenței” spunea marele gânditor german Goethe, care a venit pe lume acum aproape trei sute de ani.
Zona din creier responsabilă cu logica, cu învățarea, cu exactitatea în general, întâmpină mari dificultăți în operațiunile pe care este nevoită să le efectueze pe tabla de șah. Imaginați-vă totalitatea mutărilor posibile pe care le putem efectua la modul teoretic pe tabla de șah. Am ascultat un interviu în care Kasparov spunea ca sunt circa 10 la puterea 123.
Pentru moment aceasta cifră nu are nimic de a face cu posibilitățile rațiunii umane. Prin urmare, la șah, neocortexul ne ajută mai puțin decât mulți dintre noi credem...
Nu mă credeți pe cuvânt. Verificați biografiile marilor campioni ai lumii și observați câți din ei s-au ocupat în mod serios de matematică sau de alte științe exacte.
Cu ajutorul neocortexului putem calcula lungi secvențe de tip cauză efect, de multe ori cu ramificații (arbori de calcul), dar în fața unui sacrificiu intuitiv sau a unei decizii cu scop profilactic într-un scenariu în care atacul adversarului încă nici nu a început să se contureze, judecata logică mai mult ne încurcă decât ne ajută.

Fiecare din cele trei componente ale creierului are intenții pozitive dar neajunsurile provin din limitele pe care fiecare din ele le are și din dificila lor sarcină de a lucra în echipă, formând un sistem unitar.
Nu cred într-o rețetă prin care părțile creierului să acționeze ca un întreg.

Cred totuși că pentru fiecare persoană în parte există propriile soluții bazate de multe ori pe sfaturi primite, pe care le adaptăm stilului, nivelului de evoluție, convingerilor și propriilor valori. Dacă simțiți nevoia să adăugați ceva acestei liste, sunteti invitați să o faceți.
În acest fel, vă puteți trasa propriile așteptări.

Vă propun o strategie din programarea neurolingvistică, de fapt un mic exercițiu de ascultare, pe care îl puteți încerca, iar dacă dă rezultate pozitive, îl puteți folosi ori de câte ori veți avea nevoie.
Fie că primim informații de la creierul reptilian, fie că celelalte două părți ale creierului ne vorbesc, le ascultăm cu atenție și nu uităm să le mulțumim de fiecare dată, pentru că știm deja că ele au doar intenții pozitive.

Modul de lucru este ca după ce evaluăm care dintre cele trei părți este predominantă într-un anume moment, să ne acordăam timp pentru a le asculta și pe celelalte și să le punem în acord/ armonie, întru decizia cea mai bună pentru noi. “Fericirea este a trăi în armonie cu tine însuți”, spunea Pitagora. Armonie înseamnă acord pe “tabla de șah” a creierului nostru, anume să ne dresăm creierul reptilian, să ne dezvoltăm neocortexul și să ne ascultăm creietul emoțional. Toate în ritm de joc, precum la șah (aceasta ca să nu spun în ritm de dans, precum piesele pe tabla de șah).
Mind Games 64 este o călătorie fascinantă în interiorul tău pentru a găsi cele mai diplomate căi de armonizare a unor sfătuitori care, luați fiecare separat, ne vor binele, dar când vorbesc toți deodată și mai ales când scopurile unuia se contrazic cu scopurile celorlalți, sunt generate stări caracterizate de confuzie, descurajare etc.
Vă invit sa parcurgem impreună această călătorie, pentru că singuri veți merge repede, dar doar însoțiți veți ajunge departe!!
Mind Games 64, vă pune la dispoziție trusa de lucru a unui performer și vă ascute mintea printr-o metodă care a trecut proba timpului. Toate detaliile pentru a va înscrie în acest program le găsiți pe site-ul nostru

Dacian Pribeanu

Pași înscriere și particpare Mind Games 64